torsdag 11 december 2008

Julklappsguru 2.0

Läs här vad Johan har skrivit om den moderna konsumtionsmentaliteten såhär i juletider. Det är mycket intressant hur vi egentligen resonerar kring "nödvändig" konsumtion.

I alla fall, för er som inte kommer undan julklappsköpen kommer några boktips till:

Till alla barn: Jag glömde ju bort Roald Dahl förra gången! Alla barn bör läsa Roald Dahl, han är fullkomligt lysande. Jag skulle tro att hans böcker funkar både för barn som kan läsa själva och som högläsningsböcker. Prova med James och jättepersikan, SVJ, Matilda eller för all del Kalle och chokladfabriken.
(är det förresten någon som har läst hans vuxenroman, Min farbror Oswald? Den är jag mycket nyfiken på)

För den som inte kände till att det finns lättsmälta men smarta populärkulturella böcker: Någonting med Nick Hornby. Han är mästare på att skriva roligt om vitt skilda ämnen. Köp Fever Pitch till den som gillar fotboll (helst Arsenal) och High Fidelity till musiknörden. En god människa, Fallhöjd och Om en pojke funkar till i stort sett vem som helst. Ett annat tips är Samtal med en ängel, en antologi med Hornby som redaktör med noveller av några av Storbritanniens populäraste författare. Lite skiftande kvalitet på novellerna, men Gile Smiths "Sista beställningen" är suverän och så även Helen Fieldings "Luckybitch" och Hornbys eget bidrag "Tuttjesus".

För den som gillar "rännstensungeberättelser" (och Edith Piaf): Momone av Simone Berteaut. Piafs halvsysters berättelse om uppväxten i Paris rännstenar och smutsiga gränder. Underbart avskalad all fattigdomsromantik, så allvarlig, så svart men ändå rolig.
(den är svår att få tag på, men prova till exempel på BokBörsen)

Som vanligt finns allt (utom Momone) att få tag på i de vanliga internetbokhandlarna.

Inga kommentarer: