onsdag 4 juni 2008

"Allt det bästa för hem och hushåll"

Recept ur min Årets recept 1969 ("modern husmorskalender"!):

SALLAD "HIPPI"

10-12 port.

1 blomkålshuvud
1 påse (600 g) djupfryst amerikansk grönsaksblandning

Sås:
2 ägg
2 råa äggulor
3 msk senap
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
3 msk vinäger
3 dl vispgrädde


Ansa och bryt blomkålshuvudet i buketter och koka dem nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Låt blomkålen kallna och grönsaksblandningen tina. Hårdkoka äggen. Skala dem och ta ut gulorna. Blanda de kokta och råa gulorna i en skål med kryddorna. Vispa grädden lätt och och blanda den med ägg- och kryddblandningen. Hacka den kokta äggvitan och blanda den jämte grönsakerna i såsen. Smaka av salladen och servera den kall till kalla kötträtter.

Flera frågor av olika slag dyker ju upp när man läser det här receptet. Varför heter den "Hippi" (jag har för övrigt alltid trott att det stavas "hippie")? Varför har de hårdkokta och råa äggulor med i såsen? Sedan när gör man salladsdressing med ägg? Varför ska man ha frysta grönsaker i en sallad och varför kan man inte ha färska? Vad är en amerikansk grönsaksblandning? Är salladen god? Är det någon som har provlagat receptet innan de publicerade det? Varför baserar man en sallad på kokt blomkål?

För övrigt har många av rätterna väldigt roliga namn. Vad sägs om "Tyska bågar", "Citronfromage annorlunda", "Forell i kapprock" eller varför inte "Gittans lunchböckling"?

Inga kommentarer: