lördag 24 maj 2008

Fem ställen


1. Den sorte diamant

I Köpenhamn. Är en del av Det Kongelige Bibliotek som är Danmarks nationalbibliotek. Men det är byggnaden i sig själv som är attraktionen och speciellt fasaden, som består av 25 000 kvadratmeter polerad svart granit. Och själva huset är helt snett och lutar och är knasigt och härligt.


2. Tiergarten Schönbrunn

Wiens zoo (världens äldsta) som ligger i slottet Schönbrunns trädgårdar. Här finns stora sorgsna jättepandor och här utspelar sig John Irvings Setting free the bears. Och en del av filmen Marie Antoinette är inspelad här.


3. Carolina Rediviva

Bibliotek i Uppsala. Här finns Silverbibeln och Karin Boye-biblioteket. Och det är här studenterna står och sjunger in våren!


4. Hundertwasserhaus

Måste ge ett Wien-tips till, det här huset är nämligen helt stolligt och alldeles underbart! Det är som att kliva in i en Alice-i-Underlandet-värld där upp är ner och ner är upp, raka linjer är förbjudna och färgerna är klara som i en barnteckning.


5. Pålsjö skog

En lövskog i Helsingborg med tillhörande slott och paviljong där man kan äta våfflor, och här utspelar sig Hans Alfredsons Attentatet i Pålsjö Skog.

Inga kommentarer: